Катаракта

Какво е катаракта?

Катарактата (известна още като „вътреочно перде“) е причина №1 за слепота в света. За щастие, обратима – след операция за отстраняване на помътнялата и втвърдена естествена леща и поставянето на изкуствена. Основната причина за появата на катаракта е процесът на стареене. Всеки втори над 65 години е застрашен, но „пердето“ може да се появи на 40-годишна възраст. Рискови фактори са още опасните UV лъчи, диабетът, тютюнопушенето и приемът на стероидни медикаменти. Обикновено се засягат и двете очи, но едното може да е поразено в по-голяма степен от другото. Колкото повече узрява „пердето“, толкова повече се увеличава рискът за пълна загуба на зрението.

Освен старческа, катарактата може да бъде и вродена. В някои случаи е наследствена, но често причина за нея стават инфекции по време на бременността – като рубеола, херпес или токсоплазмоза. Затова и прегледът при офталмолог още в първата година след раждането на бебето е задължителен.
Силен удар, порязване или много силна топлина също могат да повредят лещата и да провокират т.нар. травматична катаракта на всяка възраст.


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_escape_string() in /home/visibcti/public_html/mod_seo/site_map/autositemap/autositemap.php:67 Stack trace: #0 /home/visibcti/public_html/index.php(55): include_once() #1 {main} thrown in /home/visibcti/public_html/mod_seo/site_map/autositemap/autositemap.php on line 67