Кератопластика

Различни заболявания на роговицата могат да доведат до промяна във формата и нарушение на прозрачността, в резултат на което зрението се уврежда и може да настъпи дори слепота.

Най-честите заболявания, при които се налага извършване на кератопластика са каратоконусът, увреждане на роговицата след операция за перде, след изгаряния и инфекции, както и наследствени дистрофии. При кератоконуса централната част на роговицата изпъква, силно изтънява, помътнява, като зрението се понижава. Роговичните дистрофии се предават по наследство и водят до помътняване на роговицата. Други по-редки увреждания на роговицата, при които може да се наложи кератопластика са помътнявания след травми, изгаряния, възпаления.

Какво представлява кератопластиката?

Кератопластиката е оперативна интервенция, при която се подменя помътнялата роговица на пациента с прозрачна роговица от трупен донор, т.е. представлява вид трансплантация. Операцията е сложна, като се очаква възстановяване на зрението след продължителен период от време.


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_escape_string() in /home/visibcti/public_html/mod_seo/site_map/autositemap/autositemap.php:67 Stack trace: #0 /home/visibcti/public_html/index.php(55): include_once() #1 {main} thrown in /home/visibcti/public_html/mod_seo/site_map/autositemap/autositemap.php on line 67