Вътреочни лещи

Изборът на най-подходящата изкуствена вътреочна леща е ключов за доброто зрение след операцията от катаракта. Отлично подготвените специалисти от „Vision“ ще ви помогнат да решите на какъв вид да се спрете – в зависимост от начина ви на живот и индивидуалните особености на очите ви. В България стойността на имплантите НЕ се поема от Здравната каса. А цената им варира – от около 600 до 3 000 лв.  

Лещите са няколко вида – според материала, от който са изработени, дизайна и оптиката си (сферична и асферична). Монофокалните изискват след операцията да се носят очила за четене, с мултифокалните пък може да се постигне пълна независимост от тях, а торичните коригират и астигматизъм. 

  • Твърди лещи – в последните години лекари и пациенти ги отбягват, защото не се сгъват и поставянето им предполага по-голям разрез при операцията, по-бавно възстановяване и поява на астигматизъм сред процедурата. След имплантирането им пък се налага предписване на очила за четене. Въпреки това, твърдите лещи са единствената алтернатива за някои пациенти. А моделът „ARTISAN Aphakia” на холандската „Opthtec“ се е доказал сред пациентите с катаракта като надежден и комфортен.
  • Меки лещи – могат да се сгънат при поставянето в окото, което прави имплантацията по-щадяща за пациента. Има моно-, мултифокални и торични модели. Мнозинството от хилядите пациенти на „Vision“ от години залагат на вътреочните лещи на американската „Johnson&Johnson Vision“ – един от световните лидери в бранша.
  • SENSAR – монофокалните сферични лещи са на разумна цена, но с отлично качество. Нямат неприятни отблясъци и запазват контраста на цветовете.
  • TECNIS – асферичните лещи гарантират „кристално“ зрение надалеч, без отблясъци и отличен контраст на цветовете. Предлагат се в различни модели – монофокални (изискващи носенето на очила за четене), мултифокални (гарантиращи зрение без очила за на близки, средни и далечни разстояния), торични – както моно-, така и мултифокални (коригиращи астигматизъм). А най-новата, премиум леща на TECNISSymfony, обединява най-доброто от най-доброто. Без отблясъци, заслепяване и ореоли, перфектен контраст на цветовете и истинска независимост от очилата. „Symfony“ има и торичен модел, идеален за пациентите с астигматизъм.