Блефарит

описание

Блефаритът е хронично възпаление - дългосрочно подуване - на клепачите и фоликулите на миглите. Тя може да бъде причинена от себореен дерматит, акне, бактериална инфекция, алергична реакция или лоша хигиена на клепачите. Очите могат да станат червени или замъглени, както и често да сълзят. Коричките и люспите могат да направят гладката вътрешна част на клепачите груба. В по-сериозни случаи могат да се образуват рани, когато коричките се отстраняват, миглите могат да паднат, клепачите могат да се деформират, инфекцията може да се разпространи в роговицата и пациентите често страдат от прекомерно сълзене. Блефаритът може също така да причини ечемик, халацион и проблеми със слъзния филм.

Лечение

Лечението и профилактиката за блефарит включва задълбочено, но нежно почистване на клепачите, лицето и скалпа. Топли компреси могат да се прилагат за размекване на коричките и шампоан против пърхут може да помогне да се запазят клепачите чисти. Това може да се комбинира с антибиотици, ако бактериална инфекция причинява или допринася за проблемите.

Запазете си час за консултация в очен лазерен център „Vision“ на тел. 0700 89 003 или като попълните контактната форма в сайта.