Глаукома

описание

Глаукомата е заболяване, което уврежда очния нерв (той предава образите към мозъка) и зрителното поле. Причина за това е повишеното вътреочно налягане.

Без лечение, глаукомата може да доведе до пълна и постоянна слепота в рамките на няколко години.

Наричат заболяването „тихия крадец“ на зрението, защото протича бавно и без болка.

Има два вида глаукома. С отворен ъгъл и със затворен ъгъл.

Глаукома с отворен ъгъл

Глаукомата с отворен ъгъл е по-често срещана. От нея страдат милиони хора по света. Тя се среща по-често при хора над 45 годишна възраст, при хора със захарна болест, сърдечно-съдови заболявания и фамилна обремененост – роднини с глаукома.

Глаукома със затворен ъгъл

Протича с болки и зачервяване на окото. Лекува се чрез лазерна процедура.

Лечение

Ранното откриване на глаукомата е най-важно за правилното лечение. Необходимо е изследване с високо-специализирана апаратура - ОСТ(оптичен кохерентен томограф), периметър и пахиметър. Изследванията са краткотрайни и безболезнени.

Лечението е чрез капки, съвременнa лазернa апаратура (SLT), а при необходимост и оперативно.

Важно!

Имайте предвид, че за нуждите на изследванията, Вашия доктор ще разшири зениците Ви с капки. Те ще останат разширени известно време, докато премине действието на капките. За това е важно да си носите слънчевите очила. Няма да можете да шофирате. Добре е да Ви придружи Ваш близък или роднина.

Запазете си час за консултация в очен лазерен център „Vision“ на тел. 0700 89 003 или като попълните контактната форма в сайта.