Дакриоцистит

описание

Дакриоциститът е възпаление на слъзните пътища, което се среща често както при новородени и малки деца, така и при възрастни. Той може да протече остро, внезапно или хронично, продължително.

Сълзите имат функция да поддържат окото влажно и да го предпазват от замърсители от въздуха. Сълзите се оттичат през слъзните каналчета и слъзната торбичка към носа. 

Симптоми

Дакриоциститът се развива при блокиране оттичането на сълзите и развитие на инфекция. Най-честите симптоми са:

-  Сълзене

-  Болка в областта на окото

-  Зачервяване

-  Оток на окото

Лечение

По-чести причини за дакриоцистит са:

- Вродено блокиране на оттичането – някои деца се раждат с този дефект. Той се дължи на непълно развитие на слъзните пътища. Обикновено блокажът се възстановява от само себе си до два-три месеца след раждането на детето. В някои случаи се налага лечение с антибиотични капки и масажи. При необходимост се извършва процедура за отварянето на канала – „сондиране“ от детски офталмолог.

При хроничен дакриоцистит при възрастни има сълзене, подутина във вътрешния ъгъл на окото. Лекува се със антибиотични капки или оперативно.

Прилагането на топли компреси в областта, няколко пъти на ден, също помага. След като острата инфекция се разсее, се препоръчва хората да предприемат операция за заобикаляне на блокадата (дакриоцисториностомия), така че инфекцията да не се повтори. Дакриоцисториностомията е и основното лечение за хроничен дакриоцистит.

Запазете си час за консултация в очен лазерен център „Vision“ на тел. 0700 89 003 или като попълните контактната форма в сайта.