Дупка в макулата

описание

Макулата е малко място в центъра на ретината, което фокусира светлината в точка и ни позволява да виждаме обектите в детайли. Това е особено полезно за четене, шофиране и други ежедневни дейности, които изискват ясно виждане. Макулната дупка често се развива като част от естествения процес на стареене, когато стъкловидният гел се разцепи и се отдели от макулата. Това може да издърпа макулата и да предизвика поява дупка. Макулните дупки могат също да се развият от нараняване, възпаление, отлепване на ретината или други очни заболявания.

Симптоми

В ранните си стадии, макулната дупка може да причини малко размазане или изкривена област в центъра на зрението. Тъй като дупката нараства с течение на времето, централното зрение постепенно се влошава и периферното зрение също може да бъде засегнато. Има три различни етапа при макулните дупки: фовеално отлепване, дупки с частична загуба на тъкан и дупки с пълна загуба на тъкан. Всеки етап може да премине към следващия, ако не бъде лекуван.

Лечение

Повечето дупки в макулата могат успешно да бъдат лекувани чрез витректомия - хирургическа процедура, при която се отстранява стъкловидното тяло и се предотвратява издърпването на ретината. След това хирургът вмъква смес от въздух и газ в зоната, за да се запази формата. Витректомията се извършва под локална анестезия и се счита за безопасно и ефективно лечение на макулна дупка.

Запазете си час за консултация в очен лазерен център „Vision“ на тел. 0700 89 003 или като попълните контактната форма в сайта.