Ечемик / Халацион

описание

Халационът е малка, обикновено безболезнена бучка или подуване, която се появява на клепача Ви. Причинява се от запушената маслена (мейбомиева) жлеза. Той може да се развие на горния или долния клепач и може да изчезне без лечение.

Халационът понякога се бърка с вътрешен или външен ечемик. Вътрешния ечемик е инфекция на мейбомиевата жлеза. Външният ечемик е инфекция в областта на фоликула на миглите и потната жлеза. Ечемиците обикновено са болезнени, а халационите обикновено не са. Халационът може да се развие след ечемика.

Халационите са по-често срещани при хора с възпалителни състояния като себорея, акне, розацея, хроничен блефарит или дългосрочно възпаление на клепачите. Те също са по-чести при хора с вирусен конюнктивит или инфекция, покриваща вътрешността на очите и клепачите.

Симптоми

В повечето случаи лекарят може да диагностицира това състояние, като разгледа внимателно бучката на клепача. Вашият лекар също ще Ви попита за симптомите, за да определи дали бучката е халацион, ечемик или нещо друго.

Лечение

Изборът на лечение зависи от няколко различни фактора. Вашият лекар ще обясни ползите и рисковете.

Запазете си час за консултация в очен лазерен център „Vision“ на тел. 0700 89 003 или като попълните контактната форма в сайта.