Кератит

описание

Кератитът е възпаление, което засяга роговицата. Роговицата е най-предната и прозрачна структура на очната ябълка.

Ако засяга само най-предната част на роговицата (епитела), се нарича повърхностен кератит. Това е най-често срещаната форма. Тя обикновено може да бъде излекувана без последици.

Ако засяга по-дълбоките слоеве на роговицата, се нарича улцеративен кератит. Това е по-рядко срещаната, но и по-сериозна форма. Понякога се получават белези върху роговицата (левкома). Ако левкомата е централно разположена, може да затрудни зрението.

Симптоми

Кератитът има много възможни причинители. Най-често срещаните са:

-          Сухо око: сухото око може да причини увреждане на роговицата. Лезиите обикновено са повърхностни под формата на малки петна, които засягат главно средната и долната част на роговицата. Понякога сухото око може да причини сериозни щети, които трудно се овладяват.

-          Вирусни: най-честия в тази група е херпесен кератит. Този вид кератит е тежък, защото настъпва при епидемии и може да причини голяма остатъчна роговична левкома, за чието лечение се налага трансплантация на роговица.

       Ранната диагностика и лечението с антивирусни лекарства е от съществено значение.

-          Бактериални (гъбични, амебични или паразитни): това може да е резултат от предишна ерозия, причинена от зараза. Носещите контактни лещи са много по-податливи на инфекции на роговицата. В други случаи не може да се установи причина. Тези видове кератити винаги са сериозни и изискват бързо диагностициране и ранно прилагане на интензивно засилено антибиотично лечение с очни капки. Еволюцията на тези язви понякога е силно агресивна и може да остави сериозни и постоянни последици.

-          Други причини: токсични вещества (каустични изгаряния или дразнители, които влизат в контакт с окото), алергии и изложен кератит (ненормално затваряне на клепачите, което може да варира от лек до много тежък кератит)

Лечение

Обстоятелствата, които могат да причинят кератит, трябва да се избягват, когато е възможно: използвайте изкуствени сълзи, за да облекчите симптомите на сухо око, носете слънчеви очила, посетете офталмолога в случай на травма (наранявания, които могат да причинят инфекция), осигурете щателна хигиена при почистване на контактните лещи, и т.н.

В много случаи обаче няма насоки за предотвратяване на кератит. Важно е да посетите офталмолог, ако се появи някой от горните симптоми. Както винаги, бързото лечение подобрява прогнозата.

Запазете си час за консултация в очен лазерен център „Vision“ на тел. 0700 89 003