Кератоконус

описание

Симптоми

Първите симптоми обикновено се появяват в късния пубертет или ранна младежка възраст. Свързани са с нестабилност на рефракцията (влошаване на зрението), честа смяна на диоптрите на очилата и контактните лещи. Други често срещани оплаквания са дразнене, чувствителност към светлина, сърбежи, хало около светлинните източници. Често заболяването се свързва със системни и очни заболявания. Особено внимание и наблюдение е необходимо при деца с алергии, както на очите, така и с атопични общи заболявания (напр. бронхиална астма, атопичен дерматит).

Причините за развитие на заболяването Кератоконус са все още неизяснени. Съществуват литературни данни за генетично унаследяване. 

Лечение

Диагнозата се поставя с изготвяне на роговична цветна карта (роговична топография). В нашата клиника използваме модерния роговичен топограф и анализатор на аберации на Schwind. Също така е необходимо да се измери и дебелината на роговицата във всичките и точки – извършва се с ОСТ (оптичен кохерентен томограф).

В ранните етапи на заболяването променящите се астигматизъм и късогледство се коригират с очила и контактни лещи. При наличие на прогресия на заболяването се прилага Кератоконус. По преценка на  лекуващия лекар Кератоконусът може да се комбинира и с лазерна корекция на диоптрите.

За най-напредналите случаи, при които е налично значително изтъняване на роговицата и централна мътнина на роговицата, е необходимо да се направи Кератопластика.

За профилактиката на заболяването са необходими редовни профилактични прегледи на децата още в училищна възраст, скрининг във фамилиите с Кератоконус и сред подрастващите с алергични заболявания.

Запазете си час за консултация в очен лазерен център „Vision“ на тел. 0700 89 003 или като попълните контактната форма в сайта.