Кръвоизлив в стъкловидното тяло

описание

Стъкловидното тяло е гелообразно вещество, което съставлява приблизително две трети от обема на окото и се намира между вътреочната лещата в предната част на окото и ретината в задната част на окото. При нормална, здрава структура стъкловидното тяло няма кръвоносни съдове, но заболявания като диабетна ретинопатия могат да доведат до развитието на нови кръвоносни съдове, които могат да растат в стъкловидното тяло. Тези кръвоносни съдове често са крехки и податливи на изтичане на кръв и течности.

Симптоми

Кръвоизлива възниква, когато един от тези кръвоносни съдове се разкъсва и причинява кървене в стъкловидното тяло, причинявайки визуални симптоми. Нормалните кръвоносни съдове могат също да се разрушат, макар и по-рядко, в резултат на породените сили от ретиналното разкъсване или отлепването на ретината. Пациентите с кръвоизлив в стъкловидното тяло обикновено забелязват внезапно, значително увеличаване на броя и размера на мътнините, блокиращи зрението им. Тежкото кървене също може да доведе до замъгляване на зрението.

Лечение

При появата на симптоми е важно пациентите да потърсят незабавна медицинска помощ. Вашият лекар ще прегледа окото ви заедно с Вашата медицинска история, за да определи причината за кръвоизлива и след това да препоръча подходящо лечение. Лечението на кръвоизлив в стъкловидното тяло може да включва витректомия, криотерапия, лазерна фотокоагулация или интравитреални инжекции.