Макулна дегенерация свързана с възрастта

описание

Макулата или така позната като  “ жълтото петно “ е овална структура в центъра на ретината, която отговаря за централното зрение и разпознаването на цветовете.

Макулната дегенерация свързана с възрастта е хронично дегенеративно заболяване на макулата, което се изявява след 55-60 годишна възраст, и води  до необратима загуба на централно зрение. 

Симптоми

Основният симптом на сенилната макулна дегенерация е затруднението при четене, разпознаването на цветовете, затруднение при разпознаване на лицата, метаморфопсии ( разкривяване на образите ), микропсии ( обектите изглеждат умалени ). Периферното зрително поле остава незасегнато от заболяването.

В началото макулната дегенерация засяга едното око. Здравото око компенсира намаленото зрение и това е причина за късното поставяне на диагнозата при някои пациенти, докато болестта не се изяви двустранно.

 

Познати са две форми на сенилна макулна дегенерация: суха и влажна.

Суха форма:

Тя е по- често срещана ( 90% от диагностицираните пациенти са със суха форма на дегенерация ). В 15-20% от случаите преминава във влажната форма.

Влажната форма по- рядко срещана, но с по- бърз прогрес.

Хистологично при сухата форма се наблюдават друзи. Друзите са eдинични или множествени жълто- белезникавите петна  с различна големина и граници. Големината и броят им са определящи за прогресията за заболяването и риска за засягане на другото око.

Влажната форма на макулна дегенерация се характеризира с образуването на абнормни кръвоносни съдове, които кървят, а при прогресиране се образува цикатрикс ( ръбец ). За разлика от сухата форма, при влажната загубата на зрение настъпва бързо.

Диагнозата на макулната дегенерация свързана с възрастта се поставя на база на анамнестични данни ( централно тъмно петно, разкривяване на линиите, нарушено усещане за цветовете) и използване на инвазивни, и неинвазивни апаратни изследвания ( изследване на зрителна острота, офталмоскопия, ангио-ОСТ, флуоресцинова ангиография ).

Лечение

Лечението при сухата форма на макулна дегенерация има за цел стабилизиране на състоянието на макулата и намаляване на риска от прогрес. Състои се в прием на антиоксиданти  (цинк, витамин А, С и Е, селен, лутеин и зеаксантин ).

Съвременното лечение на влажната форма е вътреочното инжектиране на  лекарства,  насочени срещу специфичен растежен фактор – васкуларен ендотелен растежен фактор, който потиска образуването на нови съдове.

Запазете си час за консултация в очен лазерен център „Vision“ на тел. 0700 89 003 или като попълните контактната форма в сайта.