Орбита

описание

Изградена от черепни кости кухина с пирамидална форма, в която се разполагат окото, очедвигателните мускули, слъзната жлеза, мастна тъкан, кръвоносни съдове и нерви. Засяга се от травми, възпалителни, съдови, ендокринни и туморни заболявания.

Травми:

Поради по-голямата здравина на ръба на орбитата, травмите по-често предизвикват счупвания на  пода и тавана на орбитата. Наблюдават се хематом и оток на клепачите, нарушения в подвижността и позицията на окото, в по–тежките случаи и нарушено зрение. Понякога в орбитата попадат чужди тела.

Възпалителни заболявания:

-       Инфекциозни

Причиняват се от проникнали с кръвния ток инфекциозни причинители или по съседство от възпалителни огнища в клепачите, слъзната жлеза и синусите. Боледуват възрастни и с увреден имунитет хора и малки деца. Проявяват се с болка при движение на окото, зачервяване и оток на клепачите, повишена температура. Застрашават общото състояние на пациента и изискват навременна диагноза и болнично лечение.

-       Имунологични

Обикновено се дължат се на системни автоимунни или хематологични заболявания и се изявяват като промяна в положението и подвижността на окото (изпъкване, отклонение), оток и зачервяване на клепачите. За точната им диагноза и назначаване на подходящо лечение е необходимо образно изследване (КАТ, ЯМР) и биопсия на орбитата.

-       Ендокринологични

Най-често срещана е ендокринната орбитопатия при заболявания на щитовидната жлеза. Протича с прогресиращо изпъкване на едното или двете очи, трудно затваряне на клепачите, зачервяване, болка и сълзене от очите, нарушение в подвижността на очите, а по-тежките случаи изсъхване и пробив на роговицата или увреждане на зрителния нерв. Адекватното лечение на заболяването изисква съвместна работа между ендокринолог и офталмолог и стриктен контрол на функцията на щитовидната жлеза.

Туморни заболявания

В състава на орбитата участват различни тъкани, всяка от които може да даде начало на туморен растеж. Различават се доброкачествени и злокачествени тумори, тумори в предната и задната част на орбитата, на слъзната жлеза, тумори в пространството между зрителния нерв и очедвигателните мускули. Проявяват се с двойно виждане, постепенно изпъкване на очната ябълка, болка, нарушено зрение. Лекуват се хирургично, чест в екип с неврохирург или лицевочелюстен хирург.

Запазете си час за консултация в очен лазерен център „Vision“ на тел. 0700 89 003 или като попълните контактната форма в сайта.