Отлепване на ретината

описание

Отлепването на ретината е сериозно състояние на очите, което се получава, когато ретината се отдели от стената на окото и от поддържащата я подлежаща тъкан. Ретината не може да функционира, когато е отлепена от тези два слоя и без незабавно лечение може да се получи постоянна загуба на зрение.

Най-чести причини за отлепване на ретината са: вдигане на тежести, силна кашлица или запек, високо късогледство и напреднала диабетна ретинопатия. Отлепването може да възникне и от увреждане на окото или лицето.

Симптоми

Пациентите с отлепване на ретината могат да придобият сляпо петно, замъглено зрение или сенки, образуващи се в периферното зрение. Другите симптоми могат да включват увеличаване на светкавиците и подуване. Важно е да се консултирате с Вашия лекар при първите знаци на симптомите, за да сведете до минимум щетите, причинени от това състояние.

Лечение

За да предотвратите загуба на зрението, ретината трябва бързо да бъде прикрепена отново. Лечението на отлепването на ретината трябва да се извърши максимално скоро от установяването на симптомите, за да се запази зрението чрез.

  • Пневматичната ретинопексия– тази операция също може да помогне за възстановяване на ретината. При нея първо се инжектира медицинска газ в стъкловидното тяло, след това се прави лазер през газта, с цел укрепване на разкъсаната ретина.
  • Склеровгъваща хирургия – целта на този тип хирургия е да блокира отвън, чрез фиксиране на еписклерален силиконов имплант, дупката на ретината, довела до нейното разкъсване
  • Витреоретинална хирургия – парс плана витректомия – това е методика, при която се работи вътре в окото, дренира се течността под ретината, прави се лазер, с цел фиксиране на раскъсванията, довели до отлепване и се поставя временна тампонада с газ или перманентна тампонада със силиконово масло.

Тези процедури могат да запазят зрението и могат също така да възвърнат загубеното зрение при някои пациенти. Колкото по-рано се възстанови ретината, толкова по-ефективно е лечението.

Ако имате симптоми на отлепване на ретината трябва незабавно да се консултирате със специалист.

Запазете си час за консултация в очен лазерен център „Vision“ на тел. 0700 89 003