Ретинално разкъсване

описание

Намираща се в задната част на окото, ретината е прикрепена към стъкловидното тяло - подобно на гел вещество, което съставлява по-голямата част от обема на окото. Когато сме млади, стъкловидното тяло е гъста субстанция със стабилна форма. С напредването на възрастта, консистенцията на гела се променя и става по-разредена и по-водниста. Промяната във формата на стъкловидното тяло може да доведе до отдръпването му от ретината, което да я разкъса. Това състояние позволява на вътреочната течност да навлезе между ретината и стената, което може да доведе до отлепване на ретината.

Симптоми

Ретинални разкъсвания могат да се появят при пациенти с миопия (късогледство), тъй като състоянието може да доведе до отдръпване на стъкловидното тяло от ретината. Въпреки че разкъсването на ретината не причинява болка, пациентите могат да получат светкавици или мътнини в областта на зрението си, да понижат зрението, да образуват сянка или завеса в периферното зрение или други промени в зрението. Важно е да посетите Вашия лекар при първия симптом.

Лечение

Ранното откриване и бързото лечение на ретиналното разкъсване, често може да предотврати отлепването на ретината. Ретиналното разкъсване обикновено се лекува с лазер, за да се изгори зоната около разкъсването, което я превръща само в белег и залепва ретината към тъканта под нея. Това предотвратява навлизането на течност през разкъсването и последващото отлепване на ретината. Лечението обикновено е ефективно при облекчаване на симптомите и превенция срещу ретинално отлепване.

Запазете си час за консултация в очен лазерен център „Vision“ на тел. 0700 89 003 или като попълните контактната форма в сайта.