Сухо око

описание

Сухото око е състояние, което обикновено засяга много от нас, особено с възрастта. Сълзите се произвеждат, за да смазват очите и да осигурят гладка повърхност за оптична яснота. Сълзите са съставени от три слоя: външния мазен слой, средния воден слой и вътрешния лигавичен слой. Сухото око се причинява или от намалена продукция на сълзи, или от не добра устойчивост на сълзите (прекомерно изпаряване на сълзите).

Честите състояния, които могат да доведат до сухота в очите, включват някои медицински проблеми като ревматоиден артрит, лупус, синдром на Sjogren (свързан със сухота в очите и в устата), така и с нарушения на щитовидната жлеза. Някои медикаменти могат също така често да причинят сухота в очите, включително антихистамини, деконгестанти, антидепресанти и перорални контрацептиви. Други проблеми, като рядко мигане, аномалии на клепачите, продължително носене на контактни лещи, сух климат и предишни очни наранявания или хирургия, също могат да доведат до сухота в очите.

Симптоми

Симптомите на сухото око могат да включват болка, зачервяване и парене, сърбеж, усещане за пясък или чуждо тяло, замъглено зрение и сълзене. Дразненето, причинено от лошо смазване, е причината окото да се насълзява.

Лечение

Модерната медицина предлага няколко начина на лечение, като най-иновативният е терапията с апарати за фото-био стимулация, чрез които за няколко минути симптомите значително намаляват, а след няколко сесии напълно изчезват. Клиника „Вижън“ разполага с най-модерния апарат за лечение на сухо око, който комбинира IPL система за стимулация на парасимпатиковите нерви и LLLT система, която излъчва червена светлина и спомага за отделянето на аденозинтрифосфат (клетъчна енергия).

Запазете си час за консултация в очен лазерен център „Vision“ на тел. 0700 89 003 или като попълните контактната форма в сайта.