Диагностика и изследвания

Нерядко, в началната фаза, оплакванията на пациентите могат да бъдат отдадени на друг проблем, затова за навременното поставяне на диагнозата са от значение опитът на лекаря и прецизната диагностика.

Извън стандартния оглед с биомикроскоп, е важно да се направят кератометрия (измерване на кривината на роговицата), пахиметрия (измерване на дебелината на роговицата) и 3D карта на роговицата (корнеална топография). „Vision“ е оборудвана с най-съвременната апаратура за тези тестове. Клиниката е една от малкото у нас, разполагащи с последната иновация на германската фирма „SCHWIND“ – „Sirius“. Едновременно топограф и томограф, апаратът за секунди прави 3D анализ на роговицата и предния очен сегмент. При безконтактното изследване се откриват и най-малките отклонения на роговичната повърхност, което е изключително ценно за ранната диагностика на кератоконуса. „Sirius“ се използва и за изчисляването на контактните лещи на пациентите с тази диагноза.

„Vision“ разполага и с друг апарат – златен стандарт при напасването на лещи – корнеален топограф „Е300“ на „Medmont“. Той прави изключително точно измерване – стандартното му отклонение за грешка е едва 2 микрона. За сравнение, средният човешки косъм е с дебелина 75 микрона.