Дупка в макулата

Описание

Макулата (жълтото петно) е мястото в центъра на ретината, което ни позволява да виждаме обектите в детайли. И да извършваме без проблем ежедневни дейности като четене, шофиране, вдяване на конец в игла. Макулната дупка често се развива като част от естествения процес на стареене. Като следствие от него, стъкловидното тяло може да се разцепи и да се отдели от макулата. А като резултат – да се образува дупка в жълтото петно. Проблемът може да се развие и в следствие на нараняване, диабет, възпаление, отлепване на ретината или други очни заболявания.

Симптоми

В ранните си стадии, макулната дупка може да предизвика леко размазване или изкривяване на образите. Тъй като тя нараства с течение на времето, централното зрение постепенно се влошава. Има четири стадия при формирането на макулните дупки, като всеки следващ е свързан с размера и силата на опън от страна на стъкловидното тяло.

Лечение

Повечето дупки в макулата могат успешно да бъдат лекувани чрез витректомия – операция, при която стъкловидното тяло се отстранява, за да се предотврати издърпването на ретината. След премахването му, хирургът инжектира газ във витреалната кухина, за да се запази формата на окото и да стимулира затваряне на дупкта, чрез притискане на свободните и краища един към друг. Витректомията се извършва под локална анестезия и се счита за безопасно и ефективно лечение на макулна дупка.