д-р Боряна Томова: Иновативният апарат “Ейдън” – отвъд стандартното видимо

Новини и събития

В клиника “Вижън” той дава възможност за ранна диагностика и проследяване на заболявания на ретината.

В клиника “Вижън” разполагаме с нов модерен апарат “Ейдън”, който представлява широкоъгълна камера, заснемаща очното дъно. Тя има редица предимства пред стандартната ретинална камера: отпада необходимостта зениците на пациента да бъдат предварително разширени с капки, може да заснема ретината и зрителния нерв въпреки наличието на органична “преграда” - перде или помътняване на стъкловидното тяло.

Заснетият образ има отлична резолюция, подобрен цвят, контраст и яркост, предоставяйки на очния специалист възможност за ранна диагностика и проследяване на редица ретинални заболявания на по-съвременно ниво.

Пациентът получава дигитална цветна фотодокументация на очното дъно в диапазон от 90 до 160 градуса, включваща както центъра (макула и зрителен нерв), така и периферията на ретината в най-големи детайли.

“Ейдън” има функция за свързване на образите (подобно на части от пъзел), наречена мозайка, изобразяваща ретината до 200 градуса. Прилагането на специален филтър по време на заснемането предоставя изключително ценна информация за характера, площта и прогресията на определени заболявания на ретината.

“Ейдън” е апарат, с който се борави изключително лесно, неинвазивен е (не се прилагат венозно контрастни вещества), безвреден за пациента, отнемащ сравнително малко време, но даващ важна информация на лекаря в лечението и проследяването на заболяванията на ретината.

Статия в 24 часа: https://www.24chasa.bg/zdrave/article/15188217