Катаракта

Какво представлява катарактата?

Катарактата (известна още като „вътреочно перде“) е причина №1 за слепота в света. За щастие, обратима – след операция за отстраняване на помътнялата и втвърдена естествена леща и поставянето на изкуствена. Основната причина за появата на катаракта е процесът на стареене. Всеки втори над 65 години е застрашен, но „пердето“ може да се появи на 40-годишна възраст. Рискови фактори са още опасните UV лъчи, диабетът, тютюнопушенето и приемът на стероидни медикаменти. Обикновено се засягат и двете очи, но едното може да е поразено в по-голяма степен от другото. Колкото повече узрява „пердето“, толкова повече се увеличава рискът за пълна загуба на зрението.

Освен старческа, катарактата може да бъде и вродена. В някои случаи е наследствена, но често причина за нея стават инфекции по време на бременността – като рубеола, херпес или токсоплазмоза. Затова и прегледът при офталмолог още в първата година след раждането на бебето е задължителен.
Силен удар, порязване или много силна топлина също могат да повредят лещата и да провокират т.нар. травматична катаракта на всяка възраст.

Запазете си час за консултация в очен лазерен център „Vision“ на тел. 0700 89 003 или като попълните контактната форма в сайта.