Кръвоизлив в стъкловидното тяло

Описание

Стъкловидното тяло е гелообразно вещество, което съставлява приблизително две-трети от обема на окото. Намира се между лещата и ретината. При нормална, здрава структура стъкловидното тяло няма кръвоносни съдове, но заболявания като диабетна ретинопатия могат да доведат до развитието им. Те често са крехки и податливи на изтичане на кръв и течности.

Симптоми

Кръвоизливът възниква, когато някой от тези абнормни кръвоносни съдове се разкъса. Нормалните също могат да се разрушат, макар и по-рядко, в резултат на породените сили от ретиналното разкъсване или отлепването на ретината. Пациентите с кръвоизлив в стъкловидното тяло обикновено имат следните симптоми:

  • Внезапно, значително увеличаване на броя и размера на мътнините, блокиращи зрението
  • Замъгляване и загуба на зрението – при тежко кървене

!!! Важно е при появата на който и да е от тези симптоми, незабавно да потърсите очен лекар!

Лечение

При съмнение за кръвоизлив в стъкловидното тяло, лекарят ще прегледа задълбочено окото, както и медицинската Ви история. Целта е да се определи какво го е провокирало. И, спрямо причината, да се препоръча подходяща терапия. Лечението на кръвоизлив в стъкловидното тяло може да включва лазерна витреолиза, витректомия, криотерапия, лазерна фотокоагулация или интравитреални инжекции.