Операцията

Над 90% от пациентите, които се подлагат на операция за катаракта, възвръщат зрението си, показва световната статистика. Хирургическата намеса няма алтернатива при справяне с „пердето“. Анестезията е локална – с капки или инжекция в областта на окото. А методите за премахването на помътнялата естествена леща и замяната й с изкуствена са няколко:

  1. Факоемулсификация – при този най-модерен метод се използва високочестотен ултразвук. Втвърдената леща се „разбива“, благодарение на серия „микровзривове“ и буквално се изсмуква от капсулата през 2-3 милиметров отвор. Отново през него, се поставя и имплантът. Опитните специалисти във „Vision“ извършват процедурата с прецизния и щадящ апарат „Stellaris“, който използва минимално количество енергия и предпазва от оток на роговицата. Методът, по който успешно са оперирани над 10 000 пациенти на клиниката, гарантира по-бързо възстановяване и по-добър контрол на вътреочното налягане.
  2. Класическа екстракапсуларна екстракция – към нея се пристъпва при много напреднали катаракти. Хирургът премахва цялата леща, оставяйки задната част на лещената капсула. Процедурата изисква по-голям оперативен разрез, а съответно – и шевове, като има и риск от развитието на следоперативен астигматизъм.
  3. Интракапсуларна екстракция – до нея са прибягва в много редки случаи, когато има „слабост“ на структурите на окото. При операцията се премахва цялата лещена капсула (и се поставя друг модел леща)