Ретинално разкъсване

Описание

Ретината се намира в задната част на окото. Тя представлява най-вътрешната обвивка на очната ябълка. Нейна съставна част са фоторецепторите и невроните, които формират зрителния нерв. Към ретината е прикрепено към стъкловидното тяло – подобно на гел вещество, което съставлява 2/3 от обема на очната ябълка. Когато сме млади, стъкловидното тяло е гъста субстанция със стабилна форма. С напредването на възрастта, консистенцията на гела се променя, става по-разредена и водниста. Промяната във формата на стъкловидното тяло може да доведе до отдръпването му от ретината, което да я разкъса. Това състояние позволява на вътреочната течност да навлезе между ретината и останалите слоеве на очната ябълка, което може да доведе до отлепване на ретината.

Симптоми

Ретинални разкъсвания могат например да се появят при пациенти с миопия (късогледство). Причината е, че късогледството понякога провокира отдръпване на стъкловидното тяло от ретината.

Разкъсването не причинява болка, но пациентите могат да имат следните оплаквания:

  • Светкавици или мътнини пред погледа
  • Сянка или „завеса“ в периферната зона на зрението
  • Понижено зрение

!!! Важно е при появата на който и да е от тези симптоми, незабавно да потърсите очен лекар!

Лечение

Ранното откриване и бързото лечение на ретиналното разкъсване често може да предотврати отлепването на ретината. Обикновено се пристъпва към терапия с лазер. Целта е да се фиксира зоната около разкъсването, което я превръща само в белег и залепва ретината към тъканта под нея. Това предотвратява навлизането на течност през разкъсването и последващо отлепване. Лечението е ефективно, когато е проведено навреме и така се осъществява превенция срещу ретинално отлепване.