Сухо око

Описание

Синдромът на сухото око е хронично и обикновено прогресивно заболяване. По официални данни в световен мащаб засяга над 350 милиона души, като обхваща всички възрастови групи от млади хора, които прекомерно работят на компютри и смарт устройства, до хора над 50 годишна възраст с възрастови изменения. Основните причини за сухо око са: замърсената околна среда, дълго седене пред екран, възпалителни процеси в очите, различни видове очна хирургия, употребата на някои медикаменти, дългогодишно носене на контактни лещи и т.н.

Най-честите състояния, които предизвикват сухота в очите, са заболявания, като ревматоиден артрит, лупус, синдром на Sjogren (свързан със сухота в очите и в устата), както и нарушена функция на щитовидната жлеза. Употребата на някои медикаменти също причиняват сухота в очите, в т.ч. антихистамини, деконгестанти, антидепресанти и перорални контрацептиви. Рядкото мигане, аномалии на клепачите, продължително носене на контактни лещи, сух климат и предишни очни наранявания или хирургия, също са причина за поява на сухота в очите.
Запазете си час за консултация в очен лазерен център „Vision“ на тел. 0700 89 003 или като попълните контактната форма в сайта.