Хирургия на катаракта

Лечението

В световната клинична практика не е известно медикаментозно лечение, което да предпази от формиране и прогресия на катарактата. Единственото лечение на този вид очни заболявания е хирургична интервенция, при която потъмнялата леща се заменя с изкуствена.

Препоръчваме операция, когато изпитвате трудности при извършването на ежедневните си дейности или да правите неща, които ви харесват. Напредъкът в технологиите направи операцията на катаракта една от най-успешните форми на хирургия, която се извършва днес. 95% от пациентите, които са претърпели операция на катаракта, се радват на отлично зрение. Хирурзите в очна клиника Вижън прилагат най-модерния вид хирургия, използвайки най-новите техники.

Процесът

Процесът, наречен факоемулсификация, се използва за премахване на катаракта със звукови вълни. Високочестотен ултразвук превръща мътната леща в емулсия, която се аспирира през малък 2 - 3 милиметров отвор. По - малката, безшевна и безкръвна оперативна рана означава по - добър контрол на вътреочното налягане, по - безопасна операция и по - бързо възстановяване на пациента.

Вътреочна леща (ВОЛ)

Когато катаракта се отстрани, тя се заменя с вътреочна леща (ВОЛ). Чрез внимателно измерване на много части на окото преди операцията, използвайки най-новите технологии, нашите специалисти внимателно подбират вътреочната леща за всяко око.

Видове вътреочни лещи

Изборът на имплант винаги е строго индивидуален и зависи от състоянието на пациента и неговите зрителни потребности.

Монофокални меки лещи – дават възможност за гледане или на далеч, или на близо без очила – в зависимост от желанието на пациента.

Торични меки лещи – коригират наличен астигматизъм, който пациентът цял живот е коригирал с очила.

Мултифокални меки лещи – дават възможност за гледане както на далеч, така и на близо без ползване на очила.

При редки случаи на специфични заболявания или претърпени очни травми се изработват по поръчка специални по модел лещи, включително и такива с изкуствен ирис.
Вашият лекар ще обсъди възможните варианти по време на Вашия преглед.

Запазете си час за консултация в очен лазерен център „Vision“ на тел. 0700 89 003 или попълнете контактната форма на уебсайта ни.