Диагностика и изследвания

За да се постави диагнозата „катаракта“, наред със стандартните тестове с рефрактометър (апарат за измерване на диоптрите) и тонометър (апарат за измерване на очното налягане), в клиника „Vision“ се прави обстоен преглед с последно поколение биомикроскоп на швейцарската фирма „Haag-Streit“. Така офталмологът може да огледа най-детайлно структурите в предната част на окото при многократно увеличение, което позволява по-лесно да се открият дори малките отклонения.
Преди да се пристъпи към премахване на „пердето“, трябва да се направят специализирани изследвания, които гарантират успеха на операцията.

Изчисляване на лещата

Ключово за доброто зрение на пациентите е прецизното изчисляване на заместващата леща. Специалистите във „Vision“ работят с най-модерния оптичен биометър – „Lenstar 900“ на „Haаg-Streit“. Апаратът позволява да се направи изключително точна преценка на т.нар. „геометрия на окото“ – от роговицата до ретината. „Lenstar 900“ е първият оптичен биометър, който може да измерва и позицията на лещата, която ще се постави. Така, с помощта на формулата на Олсен, се определя най-прецизно идеалният имплант за всеки пациент.

В случай, че катарактата е в много напреднала фаза – лещата е много помътняла и потъмняла и лазерният лъч не може да премине през нея, изследването може да направи с ултразвуков биометър. „Vision“ е оборудвана с най-модерния такъв апарат на френската „Quantel Medical“ – „Aviso“.

Внимание към ендотела

Операцията на окото, както и другите хирургически интервенции, излагат на известен риск задната повърхностна на роговицата – т.нар. ендотел. Смята се, че дори при най-прецизната намеса около 10% от клетките в този слой (които няма способността да регенерират), загиват. А когато броят им падне под критичното ниво, роговицата става непрозрачна и зрението е поразено. Затова, преди операция по отстраняване на катаракта, е добре да се изследва броят на ендотелните клетки – така лекарите имат гаранция, че рискът от операцията е премерен. В клиника „Vision“ това става за миг – с модерния спекуларен микроскоп „Perseus“.

Поглед към ретината

Преди отстраняването на „пердето“ е важ но да се изключи и заболяване на ретината. Причината е, че заради влошеното от катарактата зрение проблемите със задния очен сегмент често остават „скрити“. Но пък, за да бъдат разрешени, първо трябва да се премахне „пердето“, тъй като лечението няма как да е успешно при непрозрачни очни структури. Във „Vision“ изследването се прави с апарат последно поколение – оптичния кохерентен томограф (OCT) „Optovue“, който прави 3D-срез „на живо“ на задния очен сегмент – безболезнено и безконтактно.

Роговицата „под лупа“

Полезни изследвания преди операцията за катаракта са и прецизната кератометрия (изследване на кривините на роговицата), както и оценката на количеството и качеството на слъзния филм. Във „Vision“ те стават за секунди и то – с един апарат – уникалния за България „Sirius“ на известния производител на лазери за офталмологията „SCHWIND“. Революционната техника (едновременно томограф и топограф) прави възможно най-детайлното заснемане на роговицата.