Мързеливо око (Амблиопия)

описание

Амблиопията, известна още като мързеливо око, е очно състояние, което води до намалено зрение на едното око. Това състояние засяга два до три процента от населението в резултат на генетични причини, свързани с тях състояния или травми. Когато се получи това състояние, незасегнатото око обикновено става по-силно и потиска амблиопичното око, което често го прави безполезно.

Симптоми

Пациентите с амблиопия могат да изпитват напрежение в окото, кривене на окото, главоболие и цялостно лошо зрение. Това състояние обикновено се развива при деца преди шестгодишна възраст и може значително да повлияе централното виждане, ако се остави без лечение. За разлика от други състояния, като страбизъм или кръстосани очи, които са причинени от неправилно подравняване на очите, амблиопията може да бъде причинена и от травма на окото или от много силна рефрактивна грешка.

Лечение

Ефективното лечение на амблиопията зависи от основната причина за състоянието, но може да включва и очила за подобряване на фокусирането или очни упражнения, за да се коригират неправилните навици на зрението. Може да се предписват капки за очи и закриване на силното око. По-сериозните случаи или тези, които не реагират на консервативно лечение, може да се нуждаят от операция за изправяне на очите, така че да могат да се фокусират заедно и да виждат правилно.

Запазете си час за консултация в очен лазерен център „Vision“ на тел. 0700 89 003 или като попълните контактната форма в сайта.